Pazar, 21 Nisan 2019 / Published in Atletizm Bilgileri

Ülkemizde 19. yüzyılın sonuna doğru Mekteb-i Sultani’de (Galatasaray Lisesi) Fransız beden eğitimi öğretmeni Mösyö Curel’in derslerdeki uygulamasıyla başlayan atletizm, 1896’da Rumlar tarafından kurulan Tatavla Heraklis Kulübü’nün (bugünkü Kurtuluş Spor Kulübü) atletizm branşında idmanlar yapılmaya başladığında yeni döneme geçti. 1912 yılında Stockholm’de yapılan 5. Yaz Olimpiyatları’nda yarışan Mıgırdıç Mıgıryan ve Vahram Papazyan, Türkiye’nin ilk olimpik sporcuları oldular.

1922’de oluşturulan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı’nın içinde önemli bir birim olan atletizm, bu şekilde bir nevi federasyon yapısına kavuştu. 5 Eylül 1924’de Eskişehir’de Türkiye Atletizm Şampiyonası’nın birincisi yapılırken, aynı yıl Türkiye’nin IAAF’a (Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği) üyeliği gerçekleşti.

1948’de Ruhi Sarıalp, Londra Olimpiyatları’nda Türkiye’ye uluslararası düzeydeki ilk büyük başarıyı getirerek üç adım atlamada bronz madalya getirdi.

70’lerde İzmir, Mersin ve Eskişehir bölgesi başta olmak üzere Anadolu’dan çıkan atletler Türkiye şampiyonalarında başarılı olurken, uluslararası platformlarda durgun bir döneme girildi. 1980’lerde yeniden canlanan atletizmde Türkiye rekorlarının en fazla yenilendiği on yıllık periyot yaşandı.

Özellikle 2000’li yıllarda uluslararası şampiyonalarda başarıları artan Türkiye’de atletizm federasyonu, 2012’de 90 yılını geride bıraktı. O yıl İstanbul’da Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’nı organize eden Türkiye Atletizm Federasyonu, son yıllarda büyük şampiyonalarda önemli sonuçlar yakaladı.

2016’da Avrupa Kros’ta tarihte ilk kez madalya sıralamasında birincilik ve tüm Balkan şampiyonalarında zirveye abone olan Türkiye, bölgesinde önemli bir atletizm gücü haline geldi.

Türkiye’deki en popüler spor dalları arasında bulunan atletizmde 2016 itibariyle 160 bin dolayında lisanslı sporcu, 900 kulüp bulunmaktadır. Türkiye Atletizm Federasyonu’nun faaliyet takviminde dokuz ayrı lig yarışması, onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200’ün üzerinde faaliyet yer almaktadır.

TOP